Історія створення ЛДОЦНТіКОР

Львівський державний обласний центр народної творчості і культурно- освітньої роботи — це творча науково-методична установа, яка займає у Всеукраїнській системі методичного керівництва державними клубними закладами провідне місце.

Установа створена відповідно до Постанови Ради Народних Комісарів Української РСР“Про організацію театрів, будинків народної творчості і театрально-музичних закладів у Львівській, Дрогобицькій, Волинській, Ровенській, Станіславській і Тернопільській областях” (датується 20 грудня 1939 року).

На початку існування радянської влади установа мала назву – Львівський обласний будинок народної творчості. Під час німецько-фашистської окупації установа перестала існувати, проте вдалося поновити її діяльність під назвою – Інститут народної творчості. По закінченні Другої Світової війни, коли було відновлено радянську владу, установі повернуто початкову назву — Обласний будинок народної творчості.   Доволі короткий період заклад існував як Обласний науково-методичний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи.

Нинішня офіційна назва — Львівський державний обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи  остаточно закріпилася згідно Статуту установи з настанням державної Незалежності України.

У грудні 2009 року установа відзначила своє 70-річчя від дня свого заснування. За цей період установу очолювали директори:  Сапрун С.І., Пець П.Ф., Сташенко С.П., Волков В.М., Порошина О.Д., Батіщев Г.М., Панькевич Р.П., Береза Р.П.

У творчу біографію Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи надовічно увійшли імена класиків професійного і аматорського мистецтва Миколи Колесси, Євгена Козака, Анатолія Кос-Анатольського, Євгена Вахняка, Юрія Сінгалевича, Ярослава Чуперчука, Володимира Івасюка;  хорових диригентів Олександра Волинця, Ігоря Жука, Олега Цигилика.

У різний час  в установі працювали поет Ростислав Братунь, мистецтвознавець і літературний критик Богдан Горинь, поетеса Ірина Калинець, письменник Володимир Яворівський, режисер Збігнєв Кшановський.

Нині опорою Центру є працьовитий творчий колектив професіоналів з великим досвідом роботи:  Роман Береза — відомий культурний діяч, кандидат педагогічних наук, доцент, мистецтвознавець; Володимир Квітневий – письменник-шістдесятник, член Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України; Ольга Дуляба — член Національної спілки кобзарів України, заслужений працівник культури України; Володимир Городиський — досвідчений хореограф, заслужений артист України; провідні методисти і спеціалісти просвітницької роботи та багатьох жанрів народної творчості —  Марта Грицик Наталія Ярка, Людмила Антончик, Андрій Волошин, Агнеса Ропецька, Алла Шемелинець.

Творчий колектив Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи координує роботу і надає фахову допомогу 1370 народним домам і близько 6 тисячам художнім аматорським колективам, значна частина яких, за високу виконавську майстерність, удостоєні почесних звань “Народний” і “Зразковий”;  20 районним методичним центрам.

Хорові, музичні, хореографічні, театральні, фольклорні колективи Львівщини успішно виступають на обласних, всеукраїнських сценах, активну участь беруть у конкурсах не тільки в Україні, але й за кордоном.

Львівському державному обласному центру народної творчості і культурно-освітньої роботи належать найпрогресивніші практичні пропозиції щодо відродження національної культури і розвитку народної творчості. Зокрема, клубним закладам відновлено їх національну назву – “народні доми”. Водночас запро-ваджено нові галузі виховної роботи — національно-патріотичне і християнське виховання населення, які були схвалені Міністерством культури України, і, як новаторські форми, рекомендовано запровадити в систему виховної роботи клубних закладів України.

Саме з ініціативи Львівського обласного будинку народної творчості (колишня назва установи) на початку сімдесятих років, у штат кожного районного будинку культури були введені посади методистів з основних жанрів (хорового, музичного, театрального, хореографічного).  Ці нововведення були підтримані і схвалені Міністерством культури України, що підняло на вищий рівень виконавську майстерність аматорських художніх колективів.

Останній найбільший успіх аматорських колективів Львівщини випав у жовтні 2009 року на сцені Палацу “Україна”,  у столиці Держави м.Києві. Виступ аматорів області визнано найкращим з усіх областей республіки.

Особливо цінними є науково-методичні й сценарні видання установи. Велику роль у справі відродження національної культури відіграє друко-ваний орган — культурно-просвітницький вісник  “Животоки”,  що систематично виходить з 1993 року, давно відомий в Україні та поза її межами. Різножанрові публікації вісника — це багатюща скарбниця надзвичайно цінних матеріалів з досвіду роботи народних домів у царині національно-патріотичного, духовного, естетичного та інших галузей виховання.

Надаючи важливого значення справі національно-культурного відродження, Львівський державний обласний центр народної творчості і культурно-освітньої роботи та Рада об’єднаних профспілок Львівщини встановили відзнаку “За значний вклад у національно-культурне відродження”, а також створили спеціальний преміальний фонд, який діє з 14 лютого 1994 року і використовується для преміювання всіх нагороджених цією відзнакою.

Святами пісенної творчості для хорових і вокальних колективів є традиційні музичні фестивалі та огляди-конкурси ім.Миколи Лисека, ім.Миколи Леонтовича, ім.Михайла Вербицького, ім.Володимира Івасюка; літературно-театральні, – присвячені творчості Тараса Шевченка, Маркіяна Шашкевича, Лесі Українки, Івана Франка та інші.

Історія Львівського державного обласного центру народної творчості і культурно-освітньої роботи — велика, цікава й прекрасна. Про набутки установи і її подальші плани Ви довідуватиметесь, користуючися нашим сайтом.

Роман Береза

директор Львівського державного обласного

центру народної творчості і культурно-освітньої

роботи